Łosoś z melonem na szpinaku

czwartek, Grudzień 16, 2010 @ 09:12 AM
Autor: admin

Magiczna liczba dla Polek na diecie to…. pięć. Pięć kilogramów, tyle statystyczna Pani z kraju nad Wisłą chciałaby zrzucić każdego roku. Każdego, bo często to odchudzanie zaczyna się w każdy poniedziałek mocnym postanowieniem i nie zjedzeniem śniadania, a kończy w południe wilczym głodem i pochłonięciem kilku drożdżówek. Na mocnych postanowieniach, nawet noworocznych nasza dieta opierać się nie może. Proponuję, za dietą wellness ,zmienić nawyki żywieniowe i wcale nie chodzi o to,żeby jeść niesmacznie. Wręcz przeciwnie…ot choćby z powodu takiego łososia z melonem na szpinaku, który to pyszny przepis podrzucił mi Marek Wu, fan Kasprologii, rushofil, mąż i tata w jednym.

Danie, które połączyło ludzi, spokojnie może pojawić się świątecznym stole, choćby z dwóch powodów: jest ryba i jest genialnie smaczne.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 4 filety łososia,
  • opakowanie liści szpinaku
  • sól, grubo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 limonki
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki startego sera wędzonego
  • połowę melona typu honey

PRZYGOTOWANIE:

Filety z łososia umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć łososia, jednocześnie go doprawiając solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć szpinak,a następnie obsmażone kawałki łososia, pomiędzy rybę poukładać kawałki melona. Całość polać sosem zrobionym z limonek i musztardy. Wstawić do nagrzanego do 170-180 st. C piekarnika na ok.30-40 minut Kilka minut przed zakończeniem pieczenia posypać wędzonym serem. W wersji bardziej świątecznej do całości można dorzucić kilka śliwek kalifornijskich, będzie bardziej aromatycznie, śliwki złagodzą też nieco smak całej potrawy. Smacznego!

Jeden komentarz do “Łosoś z melonem na szpinaku”

  1. zapowiada sie pyszne!


Skomentuj

Newsletter

Zapisz się w newsletterze, aby otrzymywać powiadomienia e-mail o nowościach w WellnessOdKuchni.pl.

rss