Zupa z soczewicy z ananasem

niedziela, Grudzień 19, 2010 @ 11:12 PM
Autor: admin

Łajt …to ostatnio dominujący kolor. Wkoło dużo bieli. Z punktu widzenia estetyki jest pięknie, z punktu widzenia kierowcy…już mniej. A kilometrów ostatnio robię…w końcu prezenty trza kupić. Ktoś powie, prezenty nie są aż tak istotne w przeżywaniu Świąt…z punktu widzenia dzieci są istotne.

Gdyby dzieci wiedziały, jak się starzy przejmują, co im kupić…bo człowiek dzieciom chciałby dać wszystko. I siebie z tym wszystkim.

Dziś daję Wam przepis na zupę z soczewicy. Dieta wellness lubi rośliny strączkowe: groch, fasolę, bób , soczewicę, ciecierzycę.

Rośliny strączkowe doskonałe uzupełniają dietę well , która z reguły powinna obfitować w warzywa i owoce. Najwięcej potraw przygotowuje się z fasoli i grochu. Tymczasem popularne strączkowe to także bardzo zdrowa wspomniana soczewica. No to do dzieła rodacy…czas na aromaty w kuchni:)

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

  • 2 cebule
  • szczypta chilli
  • łyżka imbiru
  • puszka ananasa (425g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 250 g soczewicy (zielonej lub czerwonej)
  • 3 łyżki curry
  • 3 szklanki bulionu
  • łodyga selera naciowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ¾ szklanki jogurtu greckiego

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, posiekać, wymieszać z imbirem i chilli. Ananas osączyć, pokroić, a zalewę zachować. Cebulę z imbirem i chilli zrumienić na 2 łyżkach oliwy, dodać soczewicę i 2 łyżki curry, wymieszać, smażyć 3-5 min. Podlać szklanką zalewy, 3,5 szklanki bulionu, gotować na średnim ogniu 20 min.

1/3 soczewicy wyjąc łyżką cedzakową, odłożyć, resztę gotować 10 minut. Seler umyć, listki posiekać. Łodygę pokroić w plasterki, przesmażyć na łyżce oliwy, podlać pozostałym bulionem i gotować kilka minut. Zupę zmiksować, dodać jogurt i zagotować. Odłożona soczewicę, seler i ananas dodać do zupy, przyprawić curry, sokiem z cytryny i dodać listki selera. Smacznego.

Skomentuj

Newsletter

Zapisz się w newsletterze, aby otrzymywać powiadomienia e-mail o nowościach w WellnessOdKuchni.pl.

rss