Schabowy przekładaniec

poniedziałek, Grudzień 20, 2010 @ 04:12 PM
Autor: admin

Na co komu dziś wieprzowina…można by było zapytać. Dobra, duszona lub gotowana wieprzowina nie jest zła. I oczywiście nie chodzi mi tu o podgardle czy boczek wtopiony w świąteczny pasztet…bo wtedy mamy pasztet z odchudzania, a najzwyklejszy, najpospolitszy schab. Z góry uprzedzam,że nie będę pisała do kotletów, bo te mi się znudziły 10 lat temu, kiedy byłam w stanie błogosławionym i dzień bez zestawu: zupa po pekińsku i schaboszczak z mizerią, uznawałam za dzień stracony. Zresztą panierka zatopiona w tłuszczu skutecznie dziś mnie odstrasza, bo już wiek nie ten na niezdrowy sposób pozyskiwania energii:)

Dziś proponuję schab duszony w winie i soku jabłkowym, który nie tylko pięknie wygląda, lecz jest także wyjątkowo smakowite. I co najważniejsze porcja ma nico ponad 300 kcal. Jak znalazł na świąteczny obiad.

SKŁADNIKI NA 8 OSÓB:

  • 1 i ½ kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże renety
  • 2 łyżki ziaren pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • nać selera
  • po ½ szklanki białego wytrawnego wina , soku z jabłek i bulionu warzywnego
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub szczypta suszonego
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Schab, oczywiście najładniejszy z całego sklepu,zwarty, gotowy na wszystko , jednorodny, bez przerostów i w kolorze różowym myjemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą. Mięso przekrawamy w poprzek włókien na plastry, z tymże nie do końca. Plastry nacieramy czosnkiem z solą.

Jabłka myjemy, kroimy na krążki, środki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu (albo w woreczku czymś ciężkim) i wkładamy razem z jabłkami pomiędzy plastry mięsa. Na wierzchu kładziemy gałązki tymianku. Mięso wzdłuż wiążemy, a następnie owijamy na krzyż. Wkładamy do natłuszczonej brytfanny, smarujemy reszta oleju. Pieczemy 20 min w temp. 200 st. C, następnie podlewamy podgrzanym winem i sokiem. Pieczemy jeszcze 1,5 h w temp. 180 st. C.

Nać selera płuczemy, drobno kroimy. Gotowa pieczeń wyjmujemy z piekarnika, usuwamy nitkę. Mięso zawijamy w folię aluminiową i trzymamy w ciepłym, wyłączonym piekarniku. Sos z pieczenia przelewamy do rondelka, wlewamy bulion i dodajemy listki selera. Gotujemy 5 minut. Po ewentualnym dosoleniu, przecedzamy sos przez sito i przelewamy do sosjerki. Mięso oczywiście bez folii…podajemy na stół:) Smacznego!

Skomentuj

Newsletter

Zapisz się w newsletterze, aby otrzymywać powiadomienia e-mail o nowościach w WellnessOdKuchni.pl.

rss