Indyczka faszerowana orzechami

środa, Grudzień 22, 2010 @ 11:12 AM
Autor: admin

Święta Bożego Narodzenia to czas szczególny, czas niezapomnianych rodzinnych spotkań. Na taką okazję warto przygotować coś specjalnego. Pamiętając o tym,że świąteczny obiad powinien trwać co najmniej pięć, polecam dzisiaj coś dużego, coś smacznego i zarazem małokalorycznego, gdyż porcja ma tylko 230 kcal… Dziś zadowalam i panie i panów, bowiem podam przepis na wielkiego aromatycznego ptaka, a konkretnie indyczkę faszerowaną orzechami:)))

SKŁADNIKI DLA 16 OSÓB:

  • indyczka (ok. 2- 2 i ½ kg)
  • 2 kajzerki
  • 2 surowe jajka
  • jajko na twardo
  • ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • wątróbka z indyczki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia

PRZYGOTOWANIE:

Indyczkę umyć, oczyścić, osuszyć. Odciąć końcówki skrzydełek. Tuszkę lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć wewnątrz solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią, odstawić.

Kajzerki namoczyć w wodzie lub mleku. Jajko na twardo posiekać. Wątróbkę umyć i osuszyć. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić wątróbkę i przesmażyć z obu stron. Zdjąć, ostudzić i posiekać.

3 łyżki masła utrzeć z 2 żółtkami i odciśniętymi kajzerkami. Dodać posiekane jajko, wątróbkę, koperek, zmielone i posiekane orzechy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Z białek ubić pianę, dodać do farszu, wymieszać.

Indyczkę napełnić farszem i zaszyć. Natrzeć solą, tymiankiem i bazylią, posmarować olejem.Piec w temp. 200 st. C do momentu aż się zrumieni, potem zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec łącznie ok. 2 – 2i ½ godziny. Smacznego!

Skomentuj

Newsletter

Zapisz się w newsletterze, aby otrzymywać powiadomienia e-mail o nowościach w WellnessOdKuchni.pl.

rss