Sałatka z kurczakiem i migdałami

poniedziałek, Grudzień 27, 2010 @ 12:12 PM
Autor: admin

Święta, święta i po świętach….Kto sobie nie żałował i celebrował Boże Narodzenie, w myśl zasady „Święta są tylko raz w roku, więc co się będę…”????? A potem brał po kilka dokładek i przejedzony z wyrzutami sumienia trzymał się za brzuch i obmyślał strategię ponownego wejścia w spodnie, które po świątecznym obżarstwie się nieco zbiegły, hę?

Sądząc po statusach wielu na Facebooku…problem dotyczy większości:D

Co zatem zrobić,żeby Nowy Rok przywitać w dobrym i zdrowszym nastroju?

Jeśli opasłe świętowanie trwało trzy dni, to teraz przez taki sam okres warto przyrządzać sobie posiłki białkowo warzywne – tylko chude mięso, bądź rybę z jarzynami. Glikogen, który nagromadziliśmy przez świąteczne zapomnienie, zostanie zużyty podczas takiej diety.

Żebyśmy byli rozgrzeszeni za makowca czy karpia w panierce, na dobry początek proponuję sałatkę z kurczakiem i migdałami!

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • kilka liści mieszanej sałaty
  • 12 całych migdałów lub garść prażonych płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Filety z piersi kurczaka ugotuj w bulionie drobiowym; następnie mięso osącz, ostudź i pokrój na kawałki.

Kolendrę umyj. Przygotuj sos: sok z cytryny, oliwę, sól i kmin rzymski.

Mięso polej sosem, dobrze wymieszaj. Podaj na liściach sałaty wymieszanych z kolendrą. Posyp migdałami. Smacznego!

Skomentuj

Newsletter

Zapisz się w newsletterze, aby otrzymywać powiadomienia e-mail o nowościach w WellnessOdKuchni.pl.

rss