Sałatka z fasolką szparagową, pieczarkami i halibutem

wtorek, Grudzień 28, 2010 @ 03:12 PM
Autor: admin

Dzisiaj kolejna pyszna sałatka, która pozwoli poczuć się wam nieco lżejszymi po świętowaniu. Sałatka z fasolą szparagową, pieczarkami i halibutem.

SKŁADNIKI DLA 6 OSÓB:

- 300 g fasolki szparagowej

- 12 pieczarek

- sok z 1 cytryny

- 1 jabłko

- 120g filetu z halibuta

- łyżeczka natki pietruszki

- sól, pieprz

- kilka listków roszponki

- opcjonalnie cząstki dwóch  mandarynek + sok  z kolejnych dwóch

Na sos: 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę szparagową umyj i gotuj: świeżą ok. 20 min, mrożona do minut 10, następnie przelej świeżą wodą, odsącz i odłóż.

Pieczarki obierz i pokrój je w cienkie plastry. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. jabłko obierz, zetrzyj na tarce. Dodaj do grzybów. Fasolkę pieczarki i jabłko wymieszaj w salaterce.

Na teflonowej patelni smaż filet z halibuta po 2 minuty z każdej strony. Rozdrobnij widelcem i dołóż do warzyw.

Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie ocet balsamiczny, musztardę, olej i wodę. Sałatkę posyp posiekana natka pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Opcjonalnie mandarynki obierz, cząstki dorzuć do reszty składników. A do sosu dodaj sok z mandarynek. Dzięki cytrusom sałatka będzie miała bardziej kwaskowaty smak. Smacznego!

Skomentuj

Newsletter

Zapisz się w newsletterze, aby otrzymywać powiadomienia e-mail o nowościach w WellnessOdKuchni.pl.

rss