Sałatka nicejska

czwartek, Czerwiec 30, 2011 @ 01:06 PM
Autor: admin

Lato, lato…lato czeka…nareszcie! Uwielbiam tę porę roku, może z tego względu,że kojarzy mi się z przyjemnością przeżywania urodzin i swoich i moich dzieci. Wczoraj wróciły do mnie wspomnienia, kiedy uplotłam córce wianek z kwiatu koniczyny:)

W lecie jemy nieco lżejsze posiłki, mamy więcej zdrowego ruchu…więc siłą rzeczy lecimy z wagi. Na dziś sałatka stara jak świat, ale idealnie do lata pasująca…wspaniale zastąpi schabowego, bo pomimo tego,że jest lekka, jest również niezwykle sycąca, dzięki bogactwu składników. W kuchni wellness dzisiaj króluje sałatka nicejska.

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

  • 200 g świeżego tuńczyka (lub puszka tuńczyka w sosie własnym)
  • 200 g zielonej fasolki
  • 1 mała czerwona cebulka, pokrojona na plasterki
  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • główka sałaty
  • 4-6 filecików anchois
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 4-6 młodych ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz

do sosu:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • rozdrobniony ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ewentualnie szczypior

PRZYGOTOWANIE:

Liście sałaty opłukać, osuszyć i rozdzielić na cztery porcje. Przygotować sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Filet z tuńczyka opłukać, osuszyć i posypać solą i grillować przez ok. 3 minuty (tuńczyka z puszki osączyć). Fasolkę gotować 3-4 minuty, a następnie przelać zimną wodą i osączyć. Liście sałaty ułożyć na talerzach, następnie układać pozostałe składniki. Na koniec polać sosem.Smacznego!


Skomentuj

Newsletter

Zapisz się w newsletterze, aby otrzymywać powiadomienia e-mail o nowościach w WellnessOdKuchni.pl.

rss