Łosoś z cukinią

środa, Lipiec 4, 2012 @ 04:07 PM
Autor: admin

Nie samą sałatką i wodą człowiek żyje, nawet w takie upalne dni, jakie mamy okazję przeżywać ostatnio. Dlatego dziś w kuchni wellness, łosoś i cenne kwasy omega 3. Do łososia dodałam  cukinię, a wszystko w bezpiecznym papierze  zostało upieczone.

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:

  • 2 małe cukinie
  • 2 kawałki łososia po ok.150 g
  • dwa plastry cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy (dla mniej ostrożnych 2 łyżki wiórków masła)
  • 2 szalotki
  • garść posiekanego kopru
  • sól, pieprz
  • papier do pieczenia lub folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE:

Łososia pozbaw skóry (jeśli posiada), oprósz solą i pieprzem. Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, szalotkę pokrój w piórka.

Na papierze ułóż cukinie, posól, popieprz, posyp cebulą oraz koperkiem, pokrop oliwą (lub oprósz wiórkami masła), skrop cytryną. Następnie połóż na cukiniowym stosie łososia i przykryj plasterkiem cytryny.

Papier zwiń z dwóch końców, tworząc księżyc, tak by księżycowy środek był lekko rozchylony.

Księżycowe torebki włóż do nagrzanego  do 200 st. C piekarnika i piec ok.20 min.

Łososia z cukinią, możesz zawinąć również w folię aluminiową i położyć na grillu. Smacznego!

Skomentuj

Newsletter

Zapisz się w newsletterze, aby otrzymywać powiadomienia e-mail o nowościach w WellnessOdKuchni.pl.

rss