Bruschetta z bobem

czwartek, Lipiec 5, 2012 @ 01:07 PM
Autor: admin

Dzisiaj mój syn zaraz po przebudzeniu zadał mi pytanie: Mamo, gdybyś była piłkarzem to jaką rolę chciałabyś odegrać w drużynie? Chciałabyś być bramkarzem, obrońcą, pomocnikiem czy napastnikiem? Przyznam szczerze, że zupełnie zaskoczył mnie tym pytaniem, może dlatego, że spodziewałam się raczej zapytania: co będzie na śniadanie?

Do tej pory odpowiadam sobie w głowie czy lepiej bronić, czy atakować, analizując większość meczy, które miałam okazję oglądać podczas Euro 2012. I pomimo tego, że jestem świadoma, że zespół, to zespół i każdy członek tego zespołu pracuje na wspólny sukces, to oczywiście stereotyp się mi w to wszystko wplątał, bo zaczęłam tym broniącym dodawać więcej pozytywnych cech, niż tym atakującym, choć to dzięki tym ostatnim przecież, najczęściej pojawiały się gole…


Odwieczna walka dobra ze złem dosięgła nie tylko mojej piłkarskiej kariery, ale na przykład bobu, który wkroczył na nasze stoły zaraz po zejściu zeń truskawek…


Otóż bób, który ugotowany, smakuje najlepiej z wiórkami masła, jest doskonałym źródłem białka i błonnika, a także witaminy A i C, potasu, żelaza, niacyny i kwasu foliowego (na dodatek jest też dość mało kaloryczny – 100 g zawiera około 70 kcal), w starożytnym Egipcie był uważany za pokarm nieczysty. Kapłani go nie ruszali, bo mieli zakaz…za to chętnie składano bób w ofierze zmarłym oraz konsumowano na stypach…(zastanawiam się, co jadłam podczas meczu Polaków z Czechami????:)

Sam Pitagoras grzmiał, że jedzenie bobu powoduje otępienie umysłu…ot, mądryJ W jego przypadku prawdopodobnie znaczenie miał fakt, że chłopak był po prostu  uczulony na bób w wersji surowej …stąd jego wewnętrzna niechęć do konsumpcji tego rarytasu…

Surowego bobu, przyznam szczerze, nie zdarzyło mi się zjeść…za to gotowany polecam, nie tylko z masłem. Dziś w kuchni wellness bruschetta z bobem.


SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:

  • 1-1,5 szklanki ugotowanego w wodzie lub na parze  bobu
  • Szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • Po 1 łyżce posiekanego rozmarynu, bazylii, oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • Sok z połowy limety
  • Sól, pieprz
  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
  • Kilka plastrów pomidora


PRZYGOTOWANIE:

Ugotowany bób obierz. Szalotkę i czosnek pokrój na cienkie piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i czosnek,  a następnie dodaj bób. Przesmaż chwilę i przełóż do miseczki. Rozgnieć bób widelcem, dodając zioła, cytrynę. Dopraw solą i pieprzem.

Kromki pieczywa zgrilluj, a następnie drugim ząbkiem czosnku natrzyj i skrop pozostałą oliwą. Posmaruj pastą z bobu, a na górze kanapki poukładaj plasterki pomidora. Smacznego!

Skomentuj

Newsletter

Zapisz się w newsletterze, aby otrzymywać powiadomienia e-mail o nowościach w WellnessOdKuchni.pl.

rss