Zupa paprykowa

poniedziałek, Lipiec 23, 2012 @ 01:07 PM
Autor: admin

Dziś, Kochani, zwięźle, krótko i na temat…ładna pogoda się zrobiła, słońce świeci, dzieci czekają…i czegoś ostrego się mie zachciało:)

Zupa paprykowa, zupa niskokaloryczna, zupa nieskomplikowana, może służyć jako baza do jeszcze dwóch (lub więcej) zup. Zupa z chili…czy jak kto woli z pieprzem kajeńskim. Ostry smak zawdzięcza owa przyprawa kapsaicynie. A dzięki temu składnikowi, działa leczniczo i detoksynująco. Jeśli dodam, że w zupie zanurzymy również seler naciowy, to już wiecie, że detoks uda się na pewno:)

SKŁADNIKI:

  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ok. 0,75 bulionu
  • 1 łyżeczka cukru
  • papryka słodka i papryka chili w proszku
  • ewentualnie sól, pieprz.
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obierz, pokrój w piórka i podduś na oleju, dodaj ziemniaka pokrojonego w kostkę, pokrojoną paprykę, pomidory oraz przecier pomidorowy. Chwilę podduś i zalej bulionem. Gotuj ok 10-15 minut. Na koniec dodaj pokrojony w plasterki czosnek i  seler naciowy. Dopraw obiema paprykami, cukrem i solą. Gotuj kolejne 10 min.


UWAGA! Jeśli zamiast ziemniaka dodasz cukinię, listek laurowy i ziele angielskie, otrzymasz leczo...ze zgrillowaną piersią kurczaka, będzie super pożywnym i smacznym posiłkiem na letnie popołudnie.

A jeśli dodasz pół główki średniej białej  kapusty i garść ziół, bazylię, oregano, itp. uzyskasz kapuśniak, który wyciśnie z Ciebie wszystkie toksyny! Smacznego!:)

Skomentuj

Newsletter

Zapisz się w newsletterze, aby otrzymywać powiadomienia e-mail o nowościach w WellnessOdKuchni.pl.

rss