Sałatka z malinami i orzechami włoskimi

środa, Lipiec 25, 2012 @ 01:07 PM
Autor: admin

W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem
Zapodziani po głowy, przez długie godziny
Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny.
Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem.

Bąk złośnik huczał basem, jakby straszył kwiaty,
Rdzawe guzy na słońcu wygrzewał liść chory,
Złachmaniałych pajęczyn skrzyły się wisiory,
I szedł tyłem na grzbiecie jakiś żuk kosmaty.

Duszno było od malin, któreś, szepcząc, rwała,
A szept nasz tylko wówczas nacichał w ich woni,
Gdym wargami wygarniał z podanej mi dłoni
Owoce, przepojone wonią twego ciała.

I stały się maliny narzędziem pieszczoty
Tej pierwszej, tej zdziwionej, która w całym niebie
Nie zna innych upojeń, oprócz samej siebie,
I chce się wciąż powtarzać dla własnej dziwoty.

I nie wiem, jak się stało, w którym oka mgnieniu,
Żeś dotknęła mi wargą spoconego czoła,
Porwałem twoje dłonie – oddałaś w skupieniu,
A chruśniak malinowy trwał wciąż dookoła…..

Erotyk Leśmiana zawsze przychodzi do mnie w lecie wraz z przecudnej urody aromatem malin…Gdybym mogła być owocem, chciałabym być maliną…nawet z tymi niewielkimi pesteczkami, które dla wielu mogą być udręką…ponoć cierpienie uszlachetnia, malina uszlachetnia na pewno smak i zapach potraw…

Dzisiaj w kuchni wellness  sałatka z malinami i orzechami włoskimi…Zapraszam:)

SKŁADNIKI DLA 2-3 OSÓB:

  • opakowanie miksu sałat
  • 2 szklanki malin
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ogórek zielony pokrojony w grubsze plastry

DRESSING:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru lub 2 łyżeczki miodu
  • po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu świeżo zmielonego ( lub mniej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Zacznij od dressingu…Połącz ze sobą w naczyniu ocet, sok z cytryny cukier(miód), pieprz oraz ząbek czosnku wcześniej roztarty  z solą. Na koniec powoli wlewaj oliwę. Przykryj naczynie i odstaw na 2-3 godziny do lodówki,żeby smaki się połączyły.

A gdy odpowiedni czas nadejdzie rozłóż sałatę, posyp malinami, orzechami, dodaj plastry ogórka i polej przygotowanym sosem. Smacznego!

Skomentuj

Newsletter

Zapisz się w newsletterze, aby otrzymywać powiadomienia e-mail o nowościach w WellnessOdKuchni.pl.

rss