Zgodnie z sezonem…zupa fasolowa z włoską kapustą

poniedziałek, Styczeń 28, 2013 @ 11:01 AM
Autor: admin

Zimowo mi…nawet bardzo! Spoglądam przez okno na wirujące kolejną godzinę płatki śniegu i stwierdzam,że termin ‘białe szaleństwo’ nabiera zupełnie nowego znaczenia.Do tego grubo poniżej zera…ale jak to mawiał klasyk: ” Jest zima, więc musi być zimno”:)

Jak zatem przetrwać w zdrowiu ten chłodny czas?
Na pewno sięgając po produkty, które są naturalnie dostępne o tej porze roku, bo choć wszystko idzie z czasem, postępem, osiągnięciami, nasz organizm nadal funkcjonuje zgodnie z rytmem przyrody, dostosowując się do pór roku.

Co zatem powinno znaleźć się w naszym jadłospisie? Na pewno kasze, zwłaszcza jaglana i gryczana, bo są najzdrowsze, zawierają dużo witamin z grupy B oraz witaminę PP, która zapobiega anemii i zdecydowanie poprawia stan skóry, a to ważne, kiedy grzejniki nam ją wysuszają. Jeśli wzbogacimy naszą dietę o rośliny strączkowe, to możemy być pewni, że energii nam nie zabraknie.
W naszym zimowym menu nie może zabraknąć również kiszonek,które regulują florę przewodu pokarmowego, ułatwiają wchłanianie białka, pobudzają apetyt. Są źródłem tzw. dobrych bakterii, które pomagają w trawieniu i poprawiają odporność. Bakterie te są skuteczną  bronią w walce z grzybicą, działają silnie odkwaszająco na organizm, pomagają w trawieniu i również eliminują toksyny.

Łatwo dostępne o tej porze roku są warzywa korzeniowe, czyli marchewka, buraki, seler, pietruszka, a także pasternak. W zimowej diecie są źródłem właśnie tych wzmacniających odporność witamin i świetnie uzupełniają się np. z kaszami. Są też doskonałym składnikiem zup.

Do tego dorzućmy jeszcze garść natki pietruszki i aromatycznych przypraw, jak  imbir, chili, kardamon, pieprz, kurkuma czy kminek i jesteśmy przygotowani na mroźne dni.

Dzisiaj proponuję wam zupę fasolową z włoską kapustą. Dobrą zupę…aromatyczną i bardzo rozgrzewającą:)


SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka fasoli kolorowej
  • 4 plastry bekonu pokrojone w paski,
  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera, przycięte i pokrojone w kostkę (ewentualnie połówka dużego korzenia selera)
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1-2 listki laurowe
  • 1/2 posiekanej główki włoskiej kapusty
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 2 litry bulionu

PRZYGOTOWANIE:


Fasolę mocz w dużej ilości zimnej wody przez noc. Jeśli nie masz dużo czasu, możesz spróbować tej  metody: zalej fasolę dużą ilością zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Wyłącz ogień, przykryj garnek i odstaw na godzinę, a następnie odsącz ziarna.

Rozgrzej dużą patelnię nad średnim ogniu. Dodaj olej i bekon i przesmaż, aż będzie chrupiący. Wyjmij następnie na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Teraz na patelnię wrzuć marchew, seler, cebulę. Przesmaż mieszając, aż zmięknie, około 5 minut. Dodaj czosnek i duś warzywa kolejną minutę.
ok. 2 litrów bulionu zagotuj z liściem laurowym, wrzuć fasolę i gotuj ok. 30 minut. Następnie dodaj duszone warzywa i gotuj kolejne 15 minut. Na koniec wrzuć poszatkowaną kapustę włoską i gotuj tak długo, aż zmięknie, a jeszcze nie straci zielonego koloru. Na koniec dodaj bekon, a jeśli nie lubisz, możesz po nałożeniu zupy do talerzy, udekorować bekonem tylko tym, którzy go lubią. Dopraw solą i pieprzem.

Zamiast włoskiej kapusty, może być biała, albo szpinak…choć w przypadku tego ostatniego nie będzie już tak aromatycznie, to ważne,że będzie zielono:) Smacznego!


Źródło: kitchn.com,  polki.pl,

Skomentuj

Newsletter

Zapisz się w newsletterze, aby otrzymywać powiadomienia e-mail o nowościach w WellnessOdKuchni.pl.

rss