Dziki ryż z kurkami

czwartek, Styczeń 31, 2013 @ 01:01 PM
Autor: admin

Dzień dobry…nawet bardzo dobry…po kilkudniowym zastoju chmur na niebie, wreszcie słońce dało znać o sobie i to z jakimś turbodoładowaniem, bo na termometrach pojawiło się dobrych kilka stopni powyżej zera.
I fakt,że jesteśmy na plusie od razu wpłynął znacząco przynajmniej na moje samopoczucie…bowiem oczami wyobraźni już widzę łąki pachnące:)
Skoro jakieś światełko pogodowe pojawiło się w zimowym tunelu, to warto wykorzystać ten dzień i kolejne na większą aktywność fizyczną, zamiast wpatrywania się np. w statusy znajomych na facebooku. Dlaczego akurat na facebooku?

Otóż dotarłam do kolejnych naukowych newsów,w których badacze wzięli pod lupę zależność posiadania konta i aktywności na facebooku, a naszą wagą. Okazuje się,że regularne korzystanie z FB może prowadzić do otyłości i kłopotów finansowych .
Andrew Stephen z University of Pittsburgh oraz Keith Wilcox z Columbia University dowiedli, że facebookowicze mają zwykle wyższe od innych BMI (Body Mass Index). Więcej też wydają i zaciągają więcej kredytów. Według niego prawidłowość ta jest tym wyraźniejsza, im więcej ma się znajomych na Facebooku. – Zwykłe przeglądanie Facebooka sprawia, że czujemy się lepiej, rośnie nam samoocena. To powoduje osłabienie samokontroli i pobłażanie sobie – tłumaczy Keith Wilcox.

Inne źródła mówią o tym,że wręcz przeciwnie, nasza samoocena maleje, gdy spoglądamy  na radosne statusowe życie znajomych. Smutki, niestety też lubimy zajadać, więc czy nam lepiej, czy nam gorzej, obcowanie z fejsem nam nie pomoże:)

Jeśli chodzi o smakołyk na dzisiaj, to polecam  ryż na dziko z kurkami, bo kurki wygrzebałam  z zamrażalnika. Szykuje się  wspomnienie polskiej złotej jesieni…no, przy tym słońcu, które nas dzisiaj otula, wspominać się będzie z rozkoszą:)

SKŁADNIKI:

  • 1 woreczek dzikiego ryżu (lub mieszanego)
  • 200- 250 gr kurek (lub innych grzybów)
  • 150 gr zielonego groszku (może być mrożony)
  • garść zielonej pietruszki
  • sok z połowy cytryny (albo limonki)
  • 1/2 pokrojonej w piórka cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, szczypta chili
  • 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki brązowego cukru


PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli. Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać kurki, groszek,  chili, czosnek i dusić  aż kurki będą miękkie.Na końcu podlać sokiem z cytryny, wsypać cukier  i przesmażyć. Dodać ryż i natkę pietruszki, a następnie wymieszać.Smacznego!
Zamiast pietruszki, można dodać kolendry, w połączeniu z limonką, potrawa nabierze bardziej orientalnego wyrazu:)

WAŻNE! W kwestii kurek: moje były wcześniej obgotowane w osolonej wodzie i zamrożone, bowiem jeśli zamrozimy kurki takieprosto z lasu, to po przyrządzeniu będą gorzkie. Jeśli natraficie na mrożone kurki w sklepie, to zanim przyrządzicie potrawę, warto je obgotować albo w wodzie albo w mleku.


Skomentuj

Newsletter

Zapisz się w newsletterze, aby otrzymywać powiadomienia e-mail o nowościach w WellnessOdKuchni.pl.

rss